RACE-VERSLAG | MotoGP Aragon 2024

De Grand Prix van Aragon was een race om nooit te vergeten. Marc Marquez behaalde zijn eerste overwinning in meer dan 1.000 dagen, terwijl Jorge Martin tweede werd en de stand in het kampioenschap flink opschudde. De titelhoop van Francesco Bagnaia kreeg een flinke tegenslag te verwerken na een dramatische crash, waardoor Martin zijn voorsprong kon vergroten.

De Grand Prix van Aragon zal nog lang herinnerd worden, met Marc Marquez die een ongelooflijke overwinning boekte - zijn eerste in 1.043 dagen. Jorge Martin werd tweede, met bijna vijf seconden achterstand op de winnaar. De race zorgde voor een aanzienlijke verschuiving in de tussenstand van het kampioenschap, want de hoop van Francesco Bagnaia op de titel kreeg een flinke klap, want de coureur scoorde geen punten op zondag.

Pedro Acosta voltooide het podium op de derde plaats, zijn eerste podiumfinish sinds de Grand Prix van Amerika eerder dit jaar. De rookie-ster staat momenteel vijfde in het kampioenschap. De race begon met een dramatische start; Marc Marquez nam de holeshot en leidde het peloton, terwijl Bagnaia een nachtmerriestart had en terugviel naar P7. De openingsronden waren bewogen, met als hoogtepunt de crash van Miguel Oliveira in bocht 16. Acosta zag er aanvankelijk sterk uit.

Acosta zag er aanvankelijk sterk uit en hield P2 vast met Martin vlak daarachter. In ronde 2 probeerde Martin Acosta in te halen, maar hij ging wijd bij bocht 8, waardoor Acosta de positie kon heroveren. Het was echter niet voor lang, want in bocht 13 heroverde Martin de positie op Acosta. Terwijl Acosta begon weg te vallen, schoof Alex Marquez op naar de podiumposities. Ondertussen begon Bagnaia zich te herstellen van zijn slechte start en haalde hij Brad Binder in voor de zesde plaats. De Italiaan zette vervolgens zijn zinnen op Franco Morbidelli, die al snel terugviel naar de achtste plaats na een fout, waardoor Bagnaia kon opschuiven.

Fabio Quartararo slaagde er niet in om nog een top-tien-klassering te behalen, omdat hij in bocht 5 crashte. Verder naar achteren vocht Enea Bastianini voor een plek binnen de top tien, samen met Fabio Di Giannantonio en Jack Miller. Vooraan breidde Marc Marquez zijn voorsprong uit tot meer dan drie seconden, terwijl Martin zijn positie als naaste uitdager behield. Martin's prioriteit was om zijn rivaal Bagnaia voor te blijven, die na een spectaculaire inhaalactie op Acosta in ronde 11 was opgeklommen naar P4. Bagnaia zette vervolgens zijn zinnen op Alex Marquez voor hem en kwam ronde na ronde dichterbij.

In ronde 19 kwam Bagnaia echter in botsing met Alex Marquez in bocht 12 nadat Marquez wijd was gegaan in bocht 11. Beide rijders crashten en Bagnaia kwam ten val. Beide rijders vielen uit en Bagnaia moest een medische controle ondergaan, maar hij werd fit verklaard. Dit incident had een grote impact op het kampioenschap, want Bagnaia scoorde geen punten, waardoor Martin zijn voorsprong kon vergroten.

In de laatste ronden behield Marc Marquez zijn voorsprong van vijf seconden en verzekerde zich van zijn eerste overwinning sinds 2021. De dag was cruciaal voor het kampioenschap, want Martin eindigde als tweede met Acosta op de derde plaats.

Enea Bastianini had een indrukwekkend herstel en eindigde als vijfde na een 14e startplaats. Een andere indrukwekkende rit kwam van Alex Rins, die negende werd na een 21e startplaats.

Neem contact met ons op voor vragen. We zijn er voor je en staan klaar om te antwoorden.